Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wonen in de sfeer van de Hollandse Waterlinie

Ruige forten en fiere vestingsteden, strategisch verspreid over een waterrijk en groen landschap. Dat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een gebied met een rijke historie die nog goed voelbaar is. Hoog Dalem verrijst midden in dit bijzondere gebied. De nieuwe woonwijk ademt de sfeer van haar oude omgeving. Geniet u straks iedere dag van dit unieke landschap?

Water als bescherming

Om het westen van Nederland te beschermen tegen de vijand werd tussen 1815 en 1885 de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd. Dankzij een systeem van dijken, gemalen en sluizen kon een strook ruig, onbebouwd land van wel vijf kilometer breed en 85 kilometer lang (van het Gooi tot aan de Biesbosch!) binnen enkele dagen onder water worden gezet. Dit belette de vijand door het gebied te trekken.

De linie werd bewaakt door maar liefst vijftig forten en vijf omwalde vestingssteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Deze bolwerken werden bemand door soldaten, altijd paraat.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Unieke sfeer blijft behouden

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft nooit een vijand hoeven tegenhouden. De vestingssteden kregen in de loop der tijd nieuwe verdedigingsringen maar ook andere stadsuitbreidingen. En op en rond de forten groeiden geleidelijk aan steeds meer bomen en struiken. Inmiddels zijn de soldaten verdwenen, maar de unieke sfeer van forten en vestingssteden in een uitgestrekt, waterrijk landschap resteert. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is zelfs kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst!

Kleinschalige buurtjes omringd door water en groen

De verschillende deelgebieden in Hoog Dalem zijn allemaal geïnspireerd op elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Woon je in Hoog Dalem, dan woon je temidden van groen en water. In de omgeving, die je vanuit huis perfect op de fiets, met een bootje of wandelend kunt verkennen, maar ook in de wijk zelf. Kleinschalige buurtjes en appartementengebouwen liggen als de ruige forten en fiere vestingsteden van vroeger veilig in het blauwgroene landschap.

Belangstelling?
Onze makelaars
staan voor u klaar!

Femke Vink
leuk! makelaars Femke Vink
Stefan Schreuder
Van der Brugge makelaardij Stefan Schreuder